Variationsteori – för bättre undervisning och lärande

Variationsteori – för bättre undervisning och lärande

Variation Theory and the Improvement of Teaching and Learning av Mun Ling Lo had nu kommit i svensk översättning.

Studentlitteraturs webb presenteras boken så här:

”Du kan inte veta vad något är utan att veta vad det inte är.” Denna motsägelsefulla sentens exemplifierar och fångar på ett bra sätt grundtanken bakom variationsteori. Du kan inte förstå decimalsystemet utan att ha stött på siffersystem baserade på andra grundvalar, och du kan inte förstå vad linjära ekvationer är utan att ha stött på andra sorters ekvationer.

Variationsteorin, de perspektiv den utgår ifrån, hur den tillämpas i hundratals fall och vilka resultaten blir presenteras i den här boken med hjälp av en mängd illustrerande och autentiska klassrumsexempel. Där nämns även andra teorier om lärande, men endast i syfte att visa på likheter med och skillnader mot variationsteorin på praktisk nivå. Syftet är att hjälpa lärare förstå hur variationsteorin kan användas i det praktiska arbetet.

Variationsteori – för bättre undervisning och lärande vänder sig till lärare och forskare i pedagogik som är intresserade av att förbättra undervisningen och lärandet i klassrummet. Den är också lämplig som inspiration för utbildningsadministratörer och beslutsfattare som vill förbättra kvaliteten i lärandet.

Learning study och Lesson study